Jonger worden op celniveau.

0 No tags 5

Afbeeldingsresultaat voor schoonheid

Dat we cellen hebben dat weten we allemaal, maar hoe ze werken en hoe we ze gezond kunnen houden om jong te blijven wordt weinig over nagedacht.  Er wordt heel veel aandacht gegeven aan de buitenkant van de huid. Kijk maar naar de reclames. Er worden hele bedragen aan uitgegeven. Maar is dit nodig en werkt dit echt? Is het niet nodig om dieper te kijken,  op celniveau? De gezegde is dan ook, “Schoonheid komt van binnenuit”.

Je bent misschien 30, 52 of 67 of misschien wel 84, maar omdat je lichaam voortdurend reageert, zijn sommige lichaamsdelen eigenlijk jonger. Veel lichaamscellen worden zelfs dagelijks vervangen . Wist je dat spieren in je benen en het weefsel in je maagdarmstelsel zijn amper vijftien jaar oud zijn en je rode bloedcellen, die elke cel in je lichaam van zuurstof voorzien, gemiddeld slechts vier maanden oud zijn en dat de cellen in je huid amper twee weken leven?

Biologisch en psychologisch gezien begint ouderdom tegenwoordig pas op je 80ste, aldus Ian Robertson, professor in de psychologie van de neurowetenschappelijk instituut van Trinity College in Dublin.Menselijk lichaamscellen

Als ons lichaam zich voortdurend vernieuwt, hebben we dus ook de kans om ons lichaam en daarmee onze gezondheid te verbeteren, Je bepaalt zelf voor een groot deel hoe goed dat gaat. De cel-vernieuwing gaat steeds langzamer naarmate we ouder  worden, maar met de juiste gezonde voeding en zonder de dingen die regeneratie vertragen ( zoals te veel suiker, verkeerde vetten, roken, te veel alcohol en stress) kan je deze vernieuwing aanzienlijk versnellen.

Zelf heb ik dit pas echt gerealiseerd toen mijn dochter een paar jaar geleden met ernstige brandwonden in het ziekenhuis was beland. Ik wist wel dat cellen andere cellen kopieerden: dat gezonde cellen weer gezonde cellen kopieerden en ongezonde ook weer ongezonde cellen kopieerden. Maar ik wist ook dat jonge kinderen sneller nieuwe cellen konden produceren dan volwassenen.

Ik dacht, “Dat is mooi, want dan kan mijn dochter sneller aan haar verwondingen genezen dan een volwassene.” In praktijk is dit dus minder waar want een snelle cel vernieuwing vernieuwd ook sneller (in dit geval) de nog niet genezen cel waardoor de genezing dus juist vertraagt. Ik stond perplex toen de arts mij dit uitlegde maar de boodschap was aangekomen

Sommige cellen dateren van voor de geboorte, terwijl anderen pas een maand oud zijn. Cellen die veel te verduren krijgen zoals huidcellen, rode bloedcellen en de cellen in de maag- en darmwand, worden regelmatig vernieuwd. Van de lever, die alle voedsel, drank en geneesmiddelen die je binnen krijgt moet ontgiften, worden in minder dan achttien maanden tijd alle cellen vervangen.

De oudste weefsels in je lichaam zijn: de spiercellen van je hart, de ooglens die al voor je geboorte wordt gevormd, en de zenuwcellen van de hersenschors. De gemiddelde leeftijd van een menselijke cel wordt geschat op zeven tot tien jaar. Dit betekend dat je een leven lang een tiener bent. 🙂

Hier zie je de gemiddelde leeftijd van je lichaamscellen.

Maagwand: 5 dagen.

Smaakpapillen: 10 dagen.

Huidoppervlak: 2 weken.

Wimpers: 2 maanden.

Rode bloedcellen: 4 maanden.

Lever: 300-500 dagen.

Beenderen: 10 jaar.

Ribspieren 15,1 jaar.

Maag: 15,9 jaar.

Kleine hersenen 2,9 jaar jonger dan u bent.

Ooglens: ouder dan je bent.

 

De volgende keer ga ik hier meer op over cel herstel via beweging.

some image

Nog geen reactie's

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.